Van viering 75 Jaar naar 76 Jaar Vrijheid in Groningen

Op verzoek van en in samenwerking met de Provincie, is Stichting Pandeon betrokken bij twee onderdelen van het feestprogramma waarmee de provincie Groningen stil wilde staan bij 75 Jaar Vrijheid. Die onderdelen zijn het project Nieuwe Groninger Vrijheidsliedjes en het Festival van de Vrijheid in Delfzijl. Oorspronkelijk zou het hele provinciale feestprogramma zich afspelen in de maanden april en mei 2020. Maar de corona-crisis zette daar een dikke streep door. Alle evenementen zijn afgelast maar het goede nieuws is dat de meeste openbare, publieksevenementen verschoven zijn naar april en mei van 2021. Dat geldt ook voor het Festival van de Vrijheid in Delfzijl dat nu gepland staat voor zaterdag 1 mei.

Uiteraard geldt hierbij nog steeds het voorbehoud van de dan eventueel geldende coronaregelgeving.


Project Nieuwe Groninger Vrijheidsliedjes 

In het kader van de provinciale viering van 75 jaar Vrijheid in Groningen hebben Stichting Pandeon, de Provincie Groningen, POPgroningen en het Centrum Groninger Taal & Cultuur gezamenlijk een oproep gedaan om nieuw liedmateriaal te maken dat gelinkt is aan iconische verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in Groningen. Vijftien singer-songwriters, bands en liedjesmakers gingen die uitdaging aan en schreven een lied dat geïnspireerd is op zo’n bijzonder Groninger verhaal over de Tweede Wereldoorlog.

Voorwaarde was dat de liedteksten voor iedereen in Groningen begrijpelijk en invoelbaar zijn en dat ze uiteraard niet als kwetsend of beledigend ervaren mochten worden.
Van de binnengekomen inzendingen werden er zeven door de beoordelingscommissie goedgekeurd. De makers van die liedjes kregen financiële ondersteuning zodat in de loop van dit jaar én rond de viering van 76 Jaar Vrijheid in 2021 in Groningen nieuwe, professionele en eigentijdse Vrijheidsliedjes klinken! De oorspronkelijke geplande presentaties in Groningen op 16 april en in Delfzijl op 2 mei werden vanwege de corona-crisis afgelast, maar de nieuwe liedjes worden de komende maanden regelmatig op RTV Noord en via andere media gepresenteerd.

De zeven toekenningen gingen naar:

  • Olaf Vos van de band  VandeStraat met het lied “Dominik”
  • Inge van Calkar met haar eerste Nederlandstalige lied “Noorderlicht
  • Rik Baptist van de band Wat Aans met “De Inslag”
  • Them Dirty Dimes met het lied “Northern Gals” 
  • Bert Hadders met het lied “De band speult Jippiejippie ajee”
  • Bas Schröder van de band Swinder met “Ik zai Pekel nooit weer” 
  • Léon Masembe van de band Alumni World met “Flows- Vrijheid”, een Nederlandstalige rap

Van enkele liedjes zijn de opnames inmiddels gereed. Beluister ze hier:


Bert Hadders - JippieJippieJee
Bekijk de videoclip

Them Dirty Dimes - Northern Gals
Bekijk de videoclip

Inge van Calkar - Noorderlicht

Swinder - Ik zai Pekel nooit weer
Bekijk de videoclip

Wat Aans! - De Inslag


Festival van de Vrijheid in Delfzijl

Stichting Pandeon organiseert in samenwerking met de Gemeente Delfzijl en de Provincie Groningen, op zaterdag 1 mei 2021 een eigentijds en voor iedereen gratis toegankelijk Festival van de Vrijheid.

Op het nieuwe zeestrand van Delfzijl presenteren we die dag een aantrekkelijk en gevarieerd programma waaraan artiesten zoals Douwe Bob, Frans Duijts, Wia Buze, Pieter van der Zweep, de Eemsmond Bigband , de zeven winnaars van het project Nieuwe Groninger Vrijheidsliedjes en vele anderen aan meewerken. 
Kijk onder het kopje ‘nieuws’ op deze website voor aanvullingen op het programma. 

Het doorgaan van dit Festival van de Vrijheid is uiteraard afhankelijk van de eventueel dan geldende coronaregelgeving.