Op verzoek van en in samenwerking met de Provincie, was Stichting Pandeon betrokken bij het feestprogramma waarmee de provincie Groningen in 2020 stil wilde staan bij 75 Jaar Vrijheid. Vanwege de coronamaatregelen is dat feestprogramma afgelast en uiteindelijk vervangen door een online Bevrijdingsfestival dat in mei 2021 werd gestreamed. Wat wél door kon gaan was het project Nieuwe Groninger Bevrijdingsliedjes…


Project Nieuwe Groninger Vrijheidsliedjes 

In het kader van de provinciale viering van 75 jaar Vrijheid in Groningen deden Stichting Pandeon, de Provincie Groningen, POPgroningen en het Centrum Groninger Taal & Cultuur gezamenlijk een oproep gedaan om nieuw liedmateriaal te maken dat gelinkt was aan iconische verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in Groningen. Vijftien singer-songwriters, bands en liedjesmakers gingen die uitdaging aan en schreven een lied dat geïnspireerd is op zo’n bijzonder Groninger verhaal over de Tweede Wereldoorlog.

Voorwaarde was dat de liedteksten voor iedereen in Groningen begrijpelijk en invoelbaar zijn en dat ze uiteraard niet als kwetsend of beledigend ervaren mochten worden.
Van de binnengekomen inzendingen werden er zeven door de beoordelingscommissie goedgekeurd. De makers van die liedjes kregen financiële ondersteuning zodat uiteindelijk in 2021in Groningen voor het eerst nieuwe, professionele en eigentijdse Vrijheidsliedjes konden klinken!

De zeven toekenningen gingen naar:

  • Olaf Vos van de band  VandeStraat met het lied “Dominik”
  • Inge van Calkar met haar eerste Nederlandstalige lied “Noorderlicht
  • Rik Baptist van de band Wat Aans met “De Inslag”
  • Them Dirty Dimes met het lied “Northern Gals” 
  • Bert Hadders met het lied “De band speult Jippiejippie ajee”
  • Bas Schröder van de band Swinder met “Ik zai Pekel nooit weer” 
  • Léon Masembe van de band Alumni World met “Flows- Vrijheid”, een Nederlandstalige rap

Van enkele liedjes zijn de opnames inmiddels gereed. Beluister ze hier:


Bert Hadders - JippieJippieJee
Bekijk de videoclip

Them Dirty Dimes - Northern Gals
Bekijk de videoclip

Inge van Calkar - Noorderlicht
Bekijk de videoclip

Swinder - Ik zai Pekel nooit weer
Bekijk de videoclip

Wat Aans! - De Inslag
Bekijk de videoclip

Van De Straat - Dominik
Bekijk de videoclip

Léon Masembe (Flows) - Flows-Vrijheid
Bekijk de videoclip

Festival van de Vrijheid in Delfzijl

Stichting Pandeon organiseert in samenwerking met de Gemeente Delfzijl en de Provincie Groningen, op zaterdag 1 mei 2021 een eigentijds en voor iedereen gratis toegankelijk Festival van de Vrijheid.

Op het nieuwe zeestrand van Delfzijl presenteren we die dag een aantrekkelijk en gevarieerd programma waaraan artiesten zoals Douwe Bob, Frans Duijts, Wia Buze, Pieter van der Zweep, de Eemsmond Bigband , de zeven winnaars van het project Nieuwe Groninger Vrijheidsliedjes en vele anderen aan meewerken. 
Kijk onder het kopje ‘nieuws’ op deze website voor aanvullingen op het programma. 

Het doorgaan van dit Festival van de Vrijheid is uiteraard afhankelijk van de eventueel dan geldende coronaregelgeving.